Column in Managementboek Magazine september 2014: “about the why”

Van alle modellen over strategie is de gouden cirkel van Simon Sinek één van mijn favorieten. “Je klant koopt niet wat je doet, maar koopt waarin je gelooft.” Deze simpele stelling zet alle heidagen, strategiesessies en veranderinitiatieven op zijn kop. Het “wat” en “hoe” is niet het vertrekpunt van strategieontwikkeling, maar een gevolg van de vraag: “waarom zijn wij op aarde?” De praktijk is nog niet zover. Zo ontmoette ik vorige maand een topmanager van een internationaal chemiebedrijf. Hij poneerde dat zijn medewerkers zich juist niet dienen af te vragen waarom iets belangrijk is. Ze moeten zich afvragen hoe ze het kunnen realiseren! Ik vind dat een grappig en tegelijkertijd verontrustend beeld: al die collega’s lopen na een enthousiast “waarom” verhaal vrolijk als lemmingen de zee in omdat daar de stip aan de horizon zou zijn. Ik hoop dat elke professional zich de vragen mag stellen: “Waarom doe ik dit eigenlijk? Waar geloof ik in dat waarde kan toevoegen aan onze klanten? Als die vragen een privilege blijven van het topmanagement dan ga ik me pas echt zorgen maken.

why

Tjip de Jong

Kijk ook eens naar

tjipcast