Adviespraktijk

Ik heb direct na mijn studie Bedrijfskunde tussen 2005 en 2014 met ontzettend veel plezier gewerkt als adviseur en onderzoeker bij adviesbureau Kessels & Smit The Learning Company. Ik werkte hier aan geweldige projecten (vaak in teamverband), soms zelfs internationaal. Meestal op het snijvlak tussen strategische vraagstukken en de persoonlijke ontwikkeling van professionals en managers. Altijd gericht op leer- en opleidingsvraagstukken. Ik heb samengewerkt met grote commerciële bedrijven zoals Koninklijke Ahold, KML AirFrance, Rabobank, ABN AMRO Bank, Draka, Akzo Nobel en nog vele anderen. Maar de meeste ervaring heb ik opgedaan in onderwijsprojecten binnen het primair onderwijs, het mbo en hbo. Van curriculum ontwerp tot vernieuwingstrajecten. Van leiderschapstraject tot veranderproject. Vaak met een duidelijke koppeling met kwaliteitsverbetering. Doordat ik in deze periode (2005 – 2010) ook een promotieonderzoek heb uitgevoerd heb ik daarnaast veel onderzoekservaring opgedaan.

Sinds 2014 werk ik als zelfstandig adviseur, onderzoeker, spreker en schrijver. Ondernemen is mij niet vreemd, in mijn periode bij Kessels & Smit was ik ook ondernemer en zelfs vijf jaar mede-eigenaar van het bureau. Sinds 2014 ga ik verder op de ingeslagen weg (leren en veranderen), maar met nog meer focus (onderwijs, opleiden) en belangrijker: tijd om te studeren en te schrijven. Mijn podcastserie is hier inmiddels een belangrijk platform voor geworden. Maar daarnaast schreef ik drie managementboeken en werkte ik aan een bundeling columns over onderwijs op de website van NRC (soms ook in de krant).

Vanuit mijn achtergrond en interesse benader ik vraagstukken primair vanuit een leer- en professionaliseringsperspectief. Veranderen in organisaties gaat mijn inziens altijd over leren. Innoveren ook. Het vraagt immers iets nieuws. Maar leren is meer dan praten over de toekomst: het gaat over uitproberen, experimenteren en het faciliteren van een uitnodigende leeromgeving. Door mijn ervaring heb ik een goed gevoel ontwikkeld over haalbaarheid, organiseerbaarheid, sturing en de relatie met de gewenste kwaliteitscultuur.

In de afgelopen jaren (2014 – 2023) ben ik mijn werk steeds meer gaan afbakenen richting onderwijs. Ik werk met bestuurders, onderwijsleiders en teams samen aan onderwijsverbetering, vernieuwing en ontwikkeling. Soms als schaduwadviseur of in rol van actieonderzoeker. In 2018 nam ik zitting in een bachelor NWAO accreditatie commissie. In 2021 was ik jurylid voor de Nederlands Hoger Onderwijspremie. Ik heb ruime ervaring in het primair onderwijs (po), mbo en hbo onderwijs. Maar werk ook regelmatig in het voortgezet onderwijs. Daarnaast ben ik docent in de Master Curriculum Ontwikkeling voor Primair Onderwijs (CoPo) aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ik neem hier ook zitting in de examencommissie.

Ik werk ook graag samen met vakgenoten. Inmiddels heb ik een uitgebreid netwerk van collega’s die ik soms inschakel en uitnodig om mee samen te werken. Dit varieert van projectleiderschap, kwaliteitsmanagement, didactiek / pedagogiek, curriculum ontwikkeling tot interim onderwijsmanagement.

Kijk ook eens naar

tjipcast