Onderzoek
Studeren en onderzoek doen is onderdeel van mijn professionele identiteit. Ik besteed er veel tijd aan. Dat betekent dus ook dat ik kritisch ben op welk project ik wel en niet wil doen, zodat ik tijd vrij kan houden om te lezen, te schrijven en bijvoorbeeld met studenten te werken. Deze combinatie bevalt mij heel goed.
Ik gaf de laatste jaren veel college over leren en veranderen. Bijvoorbeeld op de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Utrecht, de Katholieke PABO in Zwolle en op diverse deeltijd opleidingen. Het is een manier om nog steeds met studenten en nieuwsgierige vakgenoten na te denken over nieuwe vragen rondom leren en veranderen. Nog steeds begeleid ik studenten in hun het schrijven van het master of bachelor scriptie. Sinds 2022 geef ik als docent les aan de Master Curriculum Ontwikkeling voor Primair Onderwijs (CoPo) op de Radboud Universiteit Nijmegen. Ik neem hier ook zitting in de examencommissie.
De meeste onderzoeken leiden tot een publicatie zoals een boek of artikel. Naast mijn adviespraktijk geef ik per jaar tussen de 50 en 70 lezingen, workshops of presentaties.
In 2022/2023 werk ik middels een onderzoeksaanpak aan de volgende vragen van opdrachtgevers:
- Onze scholengemeenschap presteert steeds minder goed, terwijl we heel druk zijn met allerlei verbeterplannen. Hoe komt dat en wat kunnen we beter doen?
- We zijn gestart met een omvangrijk nieuw project om beter kennis te delen tussen onze afdelingen en locaties. Maar het loopt na een paar maanden vast. Hoe kunnen we de positieve energie vasthouden en ook op korte termijn resultaten boeken?
- We zijn als sterk gegroeid als onderwijsplatform. We willen deze energie vasthouden, maar moeten ook een aantal taaie kwaliteitsstappen (organiseren – structureren) zetten. Hoe doen we dat?
- Ik wil als manager of bestuurder starten met een omvangrijk verandertraject in de organisatie. Ik vermoed echter dat dit voor veel collega’s vraagt om nieuw gedrag, hoe geef ik hier invulling aan?
- In onze regio kampen we met grote tekorten. Onze ‘pool’ van leerkrachten raakt leeg. Dit terwijl ook een grote kwaliteitsopgave voor ons hebben liggen. Hoe gaan we dit met elkaar aanpakken?