Onderzoek

Studeren en onderzoek doen is onderdeel van mijn professionele identiteit. Ik besteed er veel tijd aan. Dat betekent dus ook dat ik kritisch ben op welk project ik wel en niet wil doen, zodat ik tijd vrij kan houden om te lezen, te schrijven en bijvoorbeeld met studenten te werken. Deze combinatie bevalt mij heel goed.

Ik geef regelmatig college over leren en veranderen. Bijvoorbeeld op de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Utrecht, de Katholieke PABO in Zwolle en op diverse deeltijd opleidingen. Het is een manier om nog steeds met studenten en nieuwsgierige vakgenoten na te denken over nieuwe vragen rondom leren en veranderen. Soms begeleid ik studenten in hun het schrijven van het master of bachelor scriptie.

De meeste onderzoeken leiden tot een publicatie zoals een boek of artikel. Naast mijn adviespraktijk geef ik per jaar tussen de 50 en 70 lezingen, workshops of presentaties.

In 2019 werk ik middels een onderzoeksaanpak aan de volgende vragen van opdrachtgevers:

  • Onze scholengemeenschap presteert steeds minder goed, terwijl we heel druk zijn met allerlei verbeterplannen. Hoe komt dat en wat kunnen we beter doen?
  • We zijn gestart met een omvangrijk nieuw project om beter kennis te delen tussen onze afdelingen en locaties. Maar het loopt na een paar maanden vast. Hoe kunnen we de positieve energie vasthouden en ook op korte termijn resultaten boeken?
  • Onze opleidingsfunctie voldoet niet meer aan de eisen van onze medewerkers. Maar hoe begin je met die transformatie? Wat moeten we behouden? Wat kan weg?
  • Ik wil als manager of bestuurder starten met een omvangrijk verandertraject in de organisatie. Ik vermoed echter dat dit voor veel collega’s vraagt om nieuw gedrag, hoe geef ik hier invulling aan?
  • Vroeger was innovatie een proces wat plaatsvond in de R&D afdeling, maar ik zou het willen zien als onderdeel van het werk van ALLE collega’s. Hoe pak ik dit aan?
  • Ik ga aan de slag met een grote reorganisatie, maar ik wil niet stoppen met leren en ontwikkelen. Kan dat? En zo ja: hoe dan?
  • Het lukt ons niet een aantrekkelijke werkomgeving aan te bieden voor jonge mensen. Wat kunnen we hieraan doen?
  • Kan je met onze directie meedenken en meekijken hoe we zelf leren en ontwikkelen tijdens ons werk?

Kijk ook eens naar

tjipcast