Innovatie
Als ik terugkijk op mijn onderzoeks- en advieswerk, dan ben ik altijd op zoek naar manieren om taaie vraagstukken op een leuke en aantrekkelijke manier aan te pakken. Ik vraag me bijvoorbeeld af waarom onderzoek saai moet zijn. Het toetsen of je conclusies kloppen kan ook door tijdens de lunchpauze in gesprek te gaan met managers of professionals. Als je meeloopt met iemand terwijl hij of zij zijn werk doet ontdekt je zoveel meer dan als je hen een ABCD multiple choice keus voorlegt. En waarom je team lastig vallen met saaie e-mail evaluaties, als je net zo goed een SMS kunt sturen? Of een filmpje met 3 vragen? Een saai interview kan leuk worden door met iemand mee te reizen naar zijn werk. Kortom: ik zoek naar nieuwe manieren die zowel de betrokkenen als mijzelf energie en focus geven.
Dat doe ik ook in mijn adviespraktijk. Ik ben er goed in trajecten zo te ontwerpen dat ze ‘aantrekkelijk’ en de moeite waard worden. De essentie raken zodat collega’s om wie het gaat willen meedoen.
Vernieuwing zoek ik ook door ongewone combinaties te maken. Denk aan perspectieven die ruimte geven om anders te kijken zoals:
- Filosofie (ik schreef met Joseph Kessels een filosofieboek om nieuwe perspectieven om groei, winst, samenwerken en vooruitgang te verkennen)
- Muziek (ik rondde in 2019 jaar een groot onderzoek af naar hoe jonge zangers leren van hele ervaren zangers)
- Sprookjes (ik schreef met Simon van der Veer het sprookjesboek We presteerden nog lang en gelukkig, een managementbesteller)
- Verslaving (ik schreef een boek over managementverslaving, een boek wat door diverse vakgenoten en jury’s zelfs genomineerd werd voor ‘boek van het jaar’!)
- En ik maakt een wekelijkse podcast over onderwijs, leren, veranderen en innovatie. Een heel leuk avontuur waar je via Tjipcast.nl meer over kunt horen of zien.
Innovatie is voor mij veel meer dan een nieuw, slim idee in de markt zetten. Het is een manier van kijken, onderzoeken, dingen doen en experimenteren met collega’s, studenten en opdrachtgevers die hier ook zin in hebben. Ik ben de laatste jaren wel kritischer geworden op innovatie in het onderwijs. Het kan een oplossing zijn, maar mag geen hype zijn (denk ik) of dogmatisch worden nageleefd. De basisvakken rekenen, lezen en schrijven in het primair onderwijs gaan me erg aan het hart! Het is deze spanning die ik ook de moeite waard vind om de blijven opzoeken.