Innovatie

Als ik terugkijk op mijn onderzoeks- en advieswerk, dan ben ik altijd op zoek naar manieren om taaie vraagstukken op een leuke en aantrekkelijke manier aan te pakken. Ik vraag me bijvoorbeeld af waarom onderzoek saai moet zijn. Het toetsen of je conclusies kloppen kan ook door tijdens de lunchpauze in gesprek te gaan met managers of professionals. Als je meeloopt met iemand terwijl hij of zij zijn werk doet ontdekt je zoveel meer dan als je hen een ABCD multiple choice keus voorlegt. En waarom je team lastig vallen met saaie e-mail evaluaties, als je net zo goed een SMS kunt sturen? Of een filmpje met 3 vragen? Een saai interview kan leuk worden door met iemand mee te reizen naar zijn werk. Kortom: ik zoek naar nieuwe manieren die zowel de betrokkenen als mijzelf energie en focus geven.

Dat doe ik ook in mijn adviespraktijk. Ik ben er goed in trajecten zo te ontwerpen dat ze spannend worden, de essentie raken en ervoor zorgen dat de collega’s om wie het gaat willen meedoen.

Zo richtte ik in 2010 de onderneming somethingisgoingtohappen op, samen met Pieterjan van Wijngaarden en Arne Gillert. Een onderneming die zich primair richtte op het vinden van speelse manieren om verander- en leertrajecten vorm te geven. Hierin hebben we ontzettend veel gedaan:

  • Het ontwerpen en uitvoeren van leiderschapstrajecten die plaatsvinden in het werk en niet daarbuiten
  • Het vormgeven van “large scale interventions” zoals een conferentie, heidag of netwerkdag
  • Het ontwikkelen van een app die het mogelijk maakte collega’s in het werk te triggeren en uit te dagen te experimenteren met nieuw gedrag
  • We ontwikkelde het concept van “tests in het werk”. Een manier om professionals te verleiden in het werk met collega’s cruciale uitdagingen om een strategie te realiseren aan te gaan.

Daarnaast ben ik altijd op zoek naar innovaties om toe te passen in mijn adviespraktijk:

  • Denk aan de @getnarrative, een minicamera die je hele dag vastlegt via foto’s. Ik was één van de eerste die er eentje had. Een super apparaat om aan een manager te geven om zijn dag vast te leggen en te reflecteren op zijn of haar impact en lastige situaties.
  • Ik werk bijvoorbeeld heel graag met radio als interventie, of TV concepten. Zo maakte ik een lange tijd met Suzanne Verdonschot, Pepijn Pillen en Pieterjan van Wijngaarden radio over nieuwe trends in het vakgebied van leren en veranderen. Radio zet ik ook vaak in ondersteunend aan trajecten als “energielijn” gedurende enkele maanden.
  • Ook ben ik mede-initiator van een succesvolle uitgeverij, een plek waar je makkelijk en aantrekkelijk een publicatie kunt realiseren. Je bent immers eigenaar van wat je bedenkt en wilt maken!
  • Ik merk ook dat klanten mij vaak vragen om mee te denken als innovatie of verandertrajecten niet lekker lopen. Ik ben er denk ik goed in om creatieve en aantrekkelijke interventies te ontwerpen.
  • Een tik die ik heb is dat ik vakliteratuur, boeken, websites en nieuwe ontwikkelingen goed bijhoud. Zo ben ik bij met nieuwe trends, ontwikkelingen en innovaties in het vakgebied van #innovatie #leren #veranderen.